Per a qualsevol negoci local o pime és imprescindible tenir una bona estratègia en xarxes socials. Aquestes són un complement ideal per accions que generen notorietat e imatge de marca i són un excel.lent company de viatge d’estratègies com el email marketing o les landing page, que el seu objectiu principal és la generació de conversió.

Hi ha diverses xarxes socials, xarxes per tothom, us en posem un exemple:

Les xarxes dels amants de la Cuina

Allrecipes:

És com la Bíblia dels llocs de receptes de cuina de tot el món. Podem trobar fins a 40.000 receptes de tot tipus i cultura. El seu principal atractiu és que ofereix multitud de variants per un mateix plat.

Foodbuzz:

L’objectiu principal és agrupar el millor contingut possible de blogs de cuina, i la majoria dels seus membres són bloggers de cuina que volen compartir receptes.

Foddie:

Aconsegueix fusionar les celebritats i els amants de la cuina en una sola plataforma. Els seus membres poden seguir als seus xefs preferits, donar la seva opinió respecte un plat,…

 

Les xarxes dels dissenyadors gràfics

Behance:

Creada per Adobe i orientada a creatius, dissenyadors, fotògrafs, il.lustradors, arquitectes… Molt buscada pels membres del sector creatiu, degut a la gran difusió i valoració dels treballs i projectes creatius que hi apareixen.

Meetinarts:

Similar a Behance, però més orientada al sector artístic, en categories com la música, arts visuals, arts escèniques, cinema, televisió,…

Dribbble:

Creada per dissenyadors gràfics de tot el món. Hi ha certa llibertat a l’hora de crear el teu perfil però al entrar a la comunitat els serveis són limitats. No podràs pujar els teus projectes fins que no aconsegueixis certa interacció en els treballs dels altres professionals. En resum has de participar en el desenvolupament de la web per a poder compartir contingut.

Threadless:

És la botiga online que fomenta l’art i dóna una oportunitat a aquelles ments creatives perquè tothom pugui conèixer les seves propostes i aquestes puguin aparèixer en camisetes, tasses i altres productes de merchandising.

Pinterest:

És una de les xarxes socials més utilitzades per aquest col·lectiu per buscar idees. Gràcies a les seves cerques per paraules clau, et permet provar taulers amb recomanacions o imatges similars a la paraula clau. És molt coneguda per les seves cerques d’imatges. Una gran e inesgotable font d’inspiració.

 

Xarxes socials relacionades en cerca de treball

Freelancer:

Aquesta xarxa està orientada als autònoms. Les empreses obren un perfil amb les ofertes vigents en aquell moment i afegeixen les característiques del projecte i del professional que estan cercant. Els candidats per la seva banda, es registren per poder oferir la seva experiència i els seus coneixements.

Linkedln:

Actualment és la xarxa social professional més gran, amb 364 milions d’usuaris i és una de les millors xarxes per la recerca de feina. T’ofereix la possibilitat de conèixer persones del mateix sector i càrrecs influents que a la llarga et poden donar una oportunitat laboral. No funciona si únicament t’obres un perfil sinó que necessites estar actiu i participar en els grups del sector per ser visibles.

Xing:

Aquesta xarxa és molt útil gràcies a les seves nombroses ofertes de treball. El seu punt fort és que et permet establir relacions amb professionals de qualsevol sector.

 

 

Peró quina és la millor o millors xarxes pel meu negoci?

Primer de tot s’ha de tenir clar quin és el nostre target objectiu, i on podem tenir els nostres clients potencials. S’ha de tenir una estratègia de marketing amb la qual les xarxes socials ens ajudin a aconseguir els nostres objectius marcats. Uns objectius que han de ser reals i mesurables, no pot ser que el meu objectiu sigui simplement “vendre més”.

Amb les xarxes socials s’ha de tenir ben clar perquè serveix cadascuna i escollir la que millor s’adapta al meu projecte en concret. També tots sabem que hi ha un tipus de xarxes socials contrastades que el seu potencial és incontestable. Però no per això és obligatori tenir-hi un perfil, però sí que són de gran ajut a l’hora d’impulsar una estratègia d’inbound marketing en qualsevol negoci.

Facebook

Quan es parla d’un pla de comunicació i les seves estratègies, Facebook sempre apareix. Actualment té 800 milions de comptes actives, amb un % similar entre homes i dones i unes franges d’edat variades. Molt atractiu pels anunciants.

Amb Facebook es pot crear una interacció amb el client oferint actualitzacions freqüents sobre els temes que més li interessin i s’ajustin a les seves necessitats. Això farà que creixi una comunitat on el missatge tindran un abast major.

La seva capacitat de realitzar publicitat dins la mateixa xarxa la fa molt valuosa, ja que pots segmentar el teu target, pots localitzar la zona d’influència, i a més pots realitzar diferents tipus de campanyes segons sigui el teu objectiu final. Una eina molt potent i relativament econòmica.

 

Twitter

Twitter és la xarxa de l’immediat, de l’ara, del moment, una eina amb una potent interacció a través de respostes instantànies de solament 140 caràcters. El target dels usuaris de Twitter es troba entre els 25 i els 50 anys, persones amb interès per compartir les seves idees, just en aquell moment. Per les empreses resulta molt senzill i aprofitós fer estudis de mercats amb el target Twitter. També s’ha de destacar que és una formidable font d’informació fresca i molt actualitzada, plena d’opinions de seguidors molt participatius.

Instagram

Instagram és una xarxa social i una aplicació alhora. El seu objectiu és compartir i interactuar amb  imatges, de manera instantània, a temps real. Aquestes imatges les pots editar al teu gust gràcies al gran ventall d’efectes i filtres que li proporcionen un toc més professional. Els usuaris d’Instagram no són dissenyadors gràfics ni professionals del sector, però sí que podràs trobar comptes professionals per seguir el seu treball, valorar-lo i comentar-lo.

Si l’objectiu del teu negoci és potenciar la teva marca personal, Instagram és la teva millor opció, ja que el 40% de les persones responen millor davant un estímul visual que un de text. La imatge i el vídeo són el contingut que millor resposta té dins les xarxes socials.

Youtube

Youtube és com una televisió d’internet sota demanda, que pot incloure emissions en directe o la possibilitat de realitzar Hagouts de Google+ en directe. Youtube és el segon lloc més visitat del món, només per darrere de Google i per davant de Facebook. El seu cercador és el més popular després del de Google. El consum de Youtube està en més de 5 bilions de vídeos al dia, i els joves actuals 2 de cada 3 prefereixen Youtube a la TV.

Qualsevol pot crear un canal i promocionar el seu negoci, fent vídeos corporatius o bé fent publicitat de pagament dins els espais propis de la plataforma.

“Les estratègies en xarxes socials no han de basar-se en les preferències de l’empresari o del negoci sinó en resoldre les necessitats dels clients.”

Consulteu la nostra proposta de Rutina Periòdica per la gestió de Community Manager en xarxes socials

Miquel Puig